- Σεράγεβο
- Αναφέρεται και Σαράγιεβο (Sarajevo). Πρωτεύουσα (4.476.687 κάτ.) της Δημοκρατίας Βοσνίας-Ερζεγοβίνης στην πρώην Γιουγκοσλαβία. Βρίσκεται στην κοιλάδα του Μίλιατσκα, σε ορεινή περιοχή, μεταξύ Όζρεν Πλάνινα (1.452 μ.) προς Β, Ρομάνιγια Πλάνινα (1.649 μ.) και Γιαχορίνα (1.913 μ.) στα Ν. Είναι έδρα καθολικής αρχιεπισκοπής, ορθόδοξου μητροπολίτη και του αρχηγού της μουσουλμανικής κοινότητας στην πρώην Γιουγκοσλαβία, ιατρικών, εμπορικών και μουσικών σχολών, καθώς και άλλων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων. Είναι επίσης αξιόλογο εμπορικό και βιομηχανικό κέντρο (τομείς ειδών διατροφής, ταπητουργίας, καπνού, κοσμηματοποιίας, βυρσοδεψίας) και ακμάζουσας βιοτεχνίας (προϊόντα χρυσού, αργύρου, δερμάτων). Η πόλη παρουσιάζει υποβλητική αντίθεση μεταξύ των πιο πρόσφατων συνοικιών, ορθολογικά διαμορφωμένων και πλούσιων σε πράσινο, και του παλιότερου πυρήνα, που είναι τυπικά ανατολίτικος. To 14o αι., εκεί που βρίσκεται σήμερα το Σ., υπήρχε ένας πύργος Βοσνίων ευγενών, τον οποίο κατέλαβαν (1429) οι Τούρκοι και ίδρυσαν εκεί την πόλη, που αναπτύχθηκε πολύ σύντομα σε εμπορικό και διοικητικό κέντρο, ευνοούμενη από τη θέση της στη συμβολή σπουδαίων συγκοινωνιακών αρτηριών. Το 1697 καταλήφθηκε και πυρπολήθηκε από τον πρίγκιπα Ευγένιο της Σαβοΐας, κατά τη διάρκεια μιας εκστρατείας του κατά της οθωμανικής αυτοκρατορίας, και υπέστη σοβαρότατες ζημιές, από τις οποίες ανάλαβε με δυσκολία. Το 1817 υπήρξε έδρα βεζίρη και από το 1878, όταν έγινε έδρα της στρατιωτικής κυβέρνησης της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, αναπτύχθηκε οικονομικά και πολεοδομικά. Στις 28 Ιουνίου 1914 στο Σ. έγινε η δολοφονία του αρχιδούκα Φραγκίσκου Φερδινάνδου, διάδοχου στο θρόνο της Αυστροουγγαρίας, που αποτέλεσε την αφορμή του A’ Παγκόσμιου πόλεμου.
Η πόλη έχει το Μουσείο της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης με πλούσιες αρχαιολογικές, εθνογραφικές συλλογές και συλλογές φυσικής ιστορίας.
Η πόλη καταστράφηκε κατά τη διάρκεια των σφοδρών συγκρούσεων μεταξύ Σέρβων και Μουσουλμάνων από το 1991 έως το 1996.
Μια σπάνια ιστορική φωτογραφία που εικονίζει τη σύλληψη του δολοφόνου του αρχιδούκα Φερδινάνδου της Αυστροουγγαρίας. Η δολοφονία αυτή έδωσε την αφορμή για τον Α’ Παγκόσμιο πόλεμο με την επίθεση της Αυστροουγγαρίας εναντίον της Σερβίας.
Άποψη του Σεράγεβο (φωτ. ΑΠΕ).
Dictionary of Greek. 2013.